Home eddyorion | Home Computer tips | Nederlands |
Contact: eddyorion@hotmail.com |
Schrijfbeveiliging USB stickNormaal gesproken heeft een USB stick geen schrijfbeveiliging maar toch kan het gebeuren dat een USB stick die altijd goed gewerkt heeft toch opeens tegen schrijven beveiligd blijkt te zijn. Misschien kan dit met een van de hieronder staande opties verholpen worden:Zoek de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies en verander WriteProtect in 0. Met het programma "HP USB Disk Storage Format Tool" zou er mogelijk ook nog wat te redden zijn. Dit programma staat niet meer op de HP site, dus wees voorzichtig met waar je het vandaan haalt.
Schrijfbeveiliging SD kaartEen SD geheugenkaartje heeft een schuifje waarmee het kaartje tegen schrijven beschermd kan worden. Dit schuifje is niet meer dan een stukje plastic. In de normale, onbeveiligde stand, duwt dit schuifje een schakelaartje in de kaartlezer in. Bij oude kaartlezers kan dit schakelaartje slecht tot helemaal niet meer werken waardoor voor deze kaartlezer alle kaartjes tegen schrijven beveiligd zijn. Gebruik je deze schrijfbeveiliging nooit dan kan je overwegen de contacten van het schakelaartje permanent te verbinden door deze te vast te solderen. Let daarbij wel op dat het kaartje goed in en uit de lezer moet kunnen worden blijven gehaald.
USB stick werkt slecht onder Windows 98Windows 98 heeft voor de meeste USB-geheugensticks een aparte driver nodig. Het vinden van een nieuwe USB stick voor W98 zou wel eens zinloos kunnen zijn omdat de meeste fabrikanten W98 niet meer ondersteunen. Heb je echter een USB-stick die het altijd onder W98 heeft gedaan en er nu opeens veel minder zin in heeft, ga dan goed na wat er onlangs bijgekomen is op de USB poorten.
Praktijkgeval uit eigen keuken:Ik heb een kaartlezer die met SD en CF geheugen overweg kan. Windows 98 vond m'n 4 GB kaartje OK en zodoende kon ik mooi grote bestanden van deze oude PC verhuizen naar nieuwere hardware. Even geleden echter, begon Windows 98 met blauwe schermen als ik bestanden groter dan een paar MB op het kaartje wilde zetten. Telkens weer.Op deze PC zit ook m'n oude printer, een HP Deskjet 840. Deze heb ik onlangs via USB aangesloten omdat die brede parallel-printerkabel nogal in de weg zat. De printer werkte perfect op USB. De problemen met m'n geheugenkaartjes werden veroorzaakt doordat de printer (in de uit-stand) op de USB-poort zat. Als ik de printer lostrek en de PC opnieuw opstart kan ik weer forse bestanden (60MB geen probleem) op m'n kaartjes schrijven. |
|